Bränn CD/DVD

Att flytta datafiler från datorn till en CD/DVD.

Detta är ett bra sätt att göra en ”backup” av dina filer, d.v.s. att göra kopior utifall datorn kraschar. Såväl operativsystemet XP som Vista och Windows 7 har ett inbyggt brännarprogram men de fungerar lite olika, som vi beskriver nedan. 

I XP kan man endast bränna till en CD. I Vista och Windows 7 kan man även bränna till DVD, vilket är ca 6 ggr mer än på en CD. 

I Vista måste man, redan när man satt in skivan, bestämma vilket format den skall ha. Formatet, som fungerar även på XP, heter ”Hanterat”, vilket man måste bocka i, annars blir det standard ”Live file system”, som beskrivs nedan! Datorn formaterar (förbereder) sedan skivan och du kan dra filer eller kopiera filer till Cd-rw-enheten i utforskaren.  

Det andra formatet, som visserligen läsbart i XP men inte skrivbart, heter ”Live file system” och fungerar som ett USB-minne; du kan alltså redigera och ta bort filer som du tidigare har skrivit till skivan. Om du har en CD-R förbrukas dock utrymmet för det du tar bort. Det gäller inte för CD-RW (återskrivningsbar skiva). 

I Windows 7 får du frågan, så snart du satt i skivan, om du vill ha ”Live file system” eller om du vill ha en uppspelningsbar skiva för dator eller dvd-spelare, t ex film, bilder och ljud. Den motsvarar ovan nämnda ”Hanterat”!

Att bränna en Musik-CD, för att spela upp i en musikspelare, t ex MP3-spelare, gör man i lämpligen i "Windows Media Player", ett bra gratisprogram från Microsoft, som du bör ha installerat. Där kan man även "rippa"= kopiera låtar från en CD, för att sedan spara dem på datorn och komponera en CD med dina egna önskelåtar. På Öppet hus finns säkert någon som kan hjälpa dig att komma igång.
 

Instruktion för Windows XP: 

Sätt in en skrivbar CD i CD-brännarenheten (CD-R eller CD-RW) och klicka på ikonen ”Den här datorn”!

Klicka i menyn på ”Mappar” och välj sedan den mapp du har dina datafiler i och klicka på den.

Du väljer ut vilka filer du vill bränna genom att klicka en gång med vänster musknapp på dem. Om du skall ha flera håller du ner knappen ”CTRL”! Gör det sakta så att inte datorn uppfattar det som att kopiera! Om du vill ha alla, så kan du gå till redigera och välja ”Markera alla”! Du kan också markera en mapp, så får du med alla filer i mappen.

Klicka nu igen på ”Mappar” i menyn och då ser du i den blå panelen till vänster (Systemaktiviteter) en text ”Kopiera till CD” Klicka på den! och det kommer upp nertill en text ”Det finns filer som väntar på att skrivas till CD” Klicka på den och du kommer direkt till brännarenheten, där du i den blå panelen kan läsa ” Skriv de här filerna till CD”! Klicka på den!

Rutan som kommer upp talar om vad skivan heter men du kan ändra på det namnet och klicka sen på ”Nästa”!

CD:n bränns och kommer ut när den är färdig och om du inte skall bränna fler med samma innehåll så klicka på ”Slutför”! Skall du bränna fler skivor, så bockar du i detta och klickar på ”Nästa”. Därefter sätter du in en ny skiva, o s v.