Datorunderhåll

Städa datorn!

(Nederst på sidan finns en artikel om vad som finns i datorn!)

Avinstallera program som du inte använder.

Rensa hårddisken C:/ (om du bara har en ”partition”) övriga partitioner kan heta t. ex. D:/ eller något annat. Rensa en partition i taget.

 

Till sist vill jag uppmana alla som installerat Windows 7 att snart skapa en spegelbild av c-disken och en startskiva (katastrofskiva). Denna möjlighet har du i Windows 7, som innehåller bra anvisningar om hur du går till väga.

Vad finns i datorn?

Först har vi nätaggregatet, som ger ström till de olika delar i datorn, ett moderkort, som i standard är en platta med hållare för minneskort (RAM-minne) och processor (kan vara flera) samt kontakter för olika utrustningar (expansionsplatser), för t ex grafikkort (styr bildskärmen), ljudkort, skrivare och USB/Fire-wire. För att kyla processorn och nätaggregatet finns fläktsystem, som ibland kan låta störande. 

På moderkortet finns också ett ROM-minne, Det går inte att skriva över innehållet som består av instruktion för att göra om våra program och inmatningar till nollor och ettor. Det är ju det språk våra chips förstår. I s.k. BIOS kan man i viss mån bestämma hur enheterna skall jobba tillsammans. 

Grafikkort och ljudkort är ofta integrerade i moderkortet, d.v.s. de ingår i kortets utrustning. Om man vill ha bättre prestanda kan man ansluta dessa till avsedda kortplatser (expansionsplatser).  

Processorn, som är datorns hjärna, beräknar, ritar om, sorterar och söker. Den skyfflar data mellan olika enheter i datorn och den styrs av aktuellt program och jobbar intimt med internminnet. 

Internminnet (RAM-minnet) har många namn, t ex primärminne, arbetsminne och närminne. Det används när man kör olika program. Det skulle bli för långsamt att bearbeta data på hårddisken, som idag har en roterande disk inom sig, speciellt när man ritar om en bild eller kör ett stort kalkylprogram. Snart kommer nuvarande hårddisk att bytas ut mot en chipsbaserad typ. 

Hårddisken DDHlagrar data i filer och mappar och innehåller - förutom våra egna filer - operativsystem och våra olika program. Programmen läses in i internminnet, när de startas. Hårddisken kan också vara tillfällig hjälp till internminnet, s.k.virtuellt minne.  

Operativsystemet har de nödvändiga verktygen/rutinerna för t ex bildskärm, skanner, skrivare eller ljudkort. De är emellertid standardprogram och nyare skrivare förstår kanske inte språket i de gamla rutinerna (drivrutiner). 

Drivrutiner fungerar som ordertolk mellan en maskinvara och de program eller operativsystem som använder det. 

Med skrivaren brukar man få med en CD med drivrutinerna för just den skrivaren. Man kan också via kontrollpanelen (system/maskinvara/enhetshanteraren) datera upp en drivrutin. Man kan också gå in via internet på respektive företag och där hämta drivrutinen. 

 

Vid avinstallation av program kan det bli kvar fragment av relationer till andra program, som hindrar operativsystemet. Om datorn går långsamt kan det hjälpa att rensa i Registret med t ex programmet CCleaner.